Sportkártya

2010. június 2., szerda

Fél év összefoglalása

Ismét aktivizálni szeretném magam a blogolásban, de mindenekelőtt összefoglalnám az elmúlt fél év történéseit.

A legfontosabb talán az MBT cipő használatának következménye. Még tavaly november végén vettem az MBT-t, és amellett, hogy másfél hét után állandóan azt hordtam, a futásoknál elkezdtem lúdtalpbetét nélkül futni. A futás mennyisége december 100, januárban 50, februárban 40, márciusban 70 km körül volt, és hosszú futás max. 14 km-es volt benne.

Januárban Gergővel beneveztünk a Szigeti Hendire. Januárban 25:56, márciusban pedig 25:04 alatt abszolváltam a szigetkört.

Januárban már eléggé fájt a talpi bönyém, aztán március végére annyira megfájdult, hogy abba is hagytam a futást. Azóta összesen kétszer futottam 3-4 km-et.

A lábam is és a tartásom is időközben eléggé átalakult az MBT hatására. A talpi bönye gyulladás miatt sokat olvastam arról, hogy milyen módon is érdemes futni. Sok helyen írták alapvető probléma a sarkon történő talajfogás. Két igazán jó anyagot találtam: az egyik a Gordon Pirie féle technika leírása, a másik pedig Molnár Sándor előadása. Ezen kívül még Kindl Gábor előadása hasznos, főként a vázrendszer megerősítésének szükségességét emelem ki belőle.

Most éppen gyakorlom a nem sarkon történő talajfogást. Egy hete futottam így 4 km-et, ami után iszonyú erős izomlázam lett a vádlimban, ugyanis olyan izmok dolgoznak, amiket eddig nem nagyon használtam.
A vázrendszerem megerősítése érdekében fekvőtámasz és felülés gyakorlatokat végzek, a www.hundredpushups.com és társlapja alapján. Emellett lúdtalp gyakorlatokat is csinálok.

A futás háttérbe szorulása miatt igyekeztem sokat úszni, hogy az állóképességem azért megmaradjon. A leúszott mennyiségek: február 4,3 km, március 12,8 km, április 22,4 km, május 10 km. Nagyszombat hajnalban Leányfalun "átúsztam a Balatont" (5,2 km). Ez egyenletes tempóban ment 2:07:31 alatt.

Az utóbbi időben úsztam a swimplan.com-ról letöltött edzéstervek alapján is. Nagyon jók, a technikám érezhetően javul.

Végül néhány szó a bringázásról. A munkába járást március 19-én kezdtem meg, később mint tavaly, mert elég hideg volt addig. Jobban elfáradok a napi 50-60 km-től mint egy évvel ezelőtt, aminek legfőbb oka a futás kiesése miatti állóképesség romlás lehet. Hosszabbat csak egyszer tekertem, múlt hét hétfőn Tahitótfaluról Diósjenőre Szlovákián keresztül.

Gergővel voltunk két Gödöllői teljesítmény túrán, a 30-as és 50-es távon. Az 50-esen elkavartam egy helyen, így az majdnem 60 lett. Gergő fáradtabb mint tavaly, így 20 km/h-s átlagot nem tudtunk tekerni.

Nincsenek megjegyzések: